nederland

CBS: dit jaar ruim 26.000 asielaanvragen

Door ANP - 15 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Van januari tot en met november zijn er 26.600 asielzoekers en nareizende gezinsleden naar Nederland gekomen. Dat is de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar 1500 meer dan in 2014, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Als alleen wordt gekeken naar de maand november dan ligt het aantal asielzoekers en nareizigers bijna gelijk aan de maand ervoor. Het waren er 3900, ruim 350 meer dan in oktober. In november 2015 waren er nog 7300 aanvragen.

Van de asielzoekers die in november een eerste verzoek indienden kwamen de meesten uit Marokko, gevolgd door Eritrea en Algerije. Veruit de meeste nareizigers kwam uit Syrië.

Staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) meldde deze week dat er dit jaar intussen 22.880 vreemdelingen vertrokken omdat ze niet in ons land mogen blijven. Iets meer dan de helft verliet onder toezicht het land, 47 procent zou zelfstandig zijn vertrokken. Het gaat niet alleen om afgewezen asielzoekers, maar ook om bijvoorbeeld mensen die illegaal in Nederland verbleven, mensen van wie de vergunning is ingetrokken of niet meer geldig is en mensen van wie de asielaanvraag in een andere EU-land moet worden behandeld.