nederland

ChristenUnie stemt tegen Oekraïne-verdrag

Door ANP - 20 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De ChristenUnie (CU) zal niet voor het associatieakkoord met Oekraïne stemmen. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij dinsdag, naar aanleiding van een interview met partijleider Gert-Jan Segers in het Nederlands Dagblad.

Premier Mark Rutte maakte vorige week in Brussel extra afspraken over het akkoord met Oekraïne, die werden vastgelegd in een verklaring. De regeringsleiders spraken onder meer af dat het associatieakkoord geen opstap naar EU-lidmaatschap voor Oekraïne is, dat er geen extra belastinggeld naar het land gaat en dat de regering in Kiev werk moet maken van corruptiebestrijding.

De CU gaf vorige week aan de verklaring goed te willen bestuderen, om te bepalen of die recht doet aan de nee-stem in het Nederlandse referendum van eerder dit jaar. Segers concludeert nu dus dat dit niet het geval is. Hij vreest dat alsnog voor stemmen het vertrouwen van de burger in de politiek verder zal beschadigen, zegt hij in het ND.