nederland

Diyanet: beschuldigingen onacceptabel

Door ANP - 16 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De Turkse religieuze overheidsorganisatie Diyanet heeft zich vrijdag verdedigd tegen beschuldigingen dat haar functionarissen spionnen en informanten zijn. De instantie, die ook imams in Nederland heeft, noemt de aantijgingen onacceptabel en spreekt van laster.

Dat staat in een verklaring van Diyanet die vrijdag door de Turkse ambassade in Nederland is verspreid. Diyanet noemt het wel ,,noodzakelijk” dat haar religieuze functionarissen geïnformeerd worden over de activiteiten van aanhangers van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen in het buitenland. De beweging van Gülen is in Turkije bestempeld als terroristische organisatie.

De Turkse ambassadeur werd woensdag door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) op het matje geroepen na berichten dat de voorzitter van Diyanet namen van Nederlandse Gülen-sympathisanten heeft doorgespeeld aan de Turkse autoriteiten. Koenders sprak over ,,zorgwekkende berichten” en wilde opheldering.