nederland

‘Echo na dertien weken voor zwangere vrouw’

Door ANP - 22 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Zwangere vrouwen moeten in de dertiende week van hun zwangerschap een extra echo kunnen krijgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Veel ernstige afwijkingen die nu bij de echo rond twintig weken worden opgespoord, kunnen namelijk ook al eerder ontdekt worden.

De vrouw en haar partner hebben dan meer tijd om na te denken over het mogelijk beëindigen van de zwangerschap. De grens voor een abortus ligt nu bij 24 weken.

Bij een vroege echo kan de helft van de ernstige afwijkingen worden gevonden. Volgens de raad moet de twintig weken daarom nog wel worden aangeboden als er een vroege echo bijkomt. Er zal ook nog wel onderzocht moeten worden wat zo’n vroege echo precies oplevert en hoe vrouwen dit ervaren, schrijft de raad.