nederland

EU-top laatste strohalm Oekraïneverdrag

Door ANP - 15 december 2016

BRUSSEL (ANP) – Een EU-top donderdag in Brussel is de laatste kans om de weg vrij te maken voor Nederlandse goedkeuring van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dan moeten wel alle regeringsleiders akkoord gaan met een juridisch bindend besluit waarin tegemoet wordt gekomen aan de Nederlanders die in april per referendum tegenstemden.

Het kabinet heeft de afgelopen tijd hard onderhandeld over de tekst, waarin onder meer moet staan dat het verdrag Oekraïne geen recht geeft op EU-lidmaatschap, op extra veiligheidsgaranties of op meer geld. Polen en andere ‘vrienden van Oekraïne’ hebben hier moeite mee.

Hoge diplomaten zagen een akkoord woensdag nog niet als een gelopen race, maar spraken wel vertrouwen uit. Den Haag vindt de Nederlandse eisen redelijk, ook omdat het verdrag anders van de baan is. Als het besluit wordt aangenomen, moeten de Tweede èn Eerste Kamer het nog goedkeuren.

De top begint met een lunch, waar eerst de vluchtelingendeal met Turkije wordt besproken. Dan gaat premier Rutte tijdens de maaltijd de andere leiders proberen te overtuigen van de noodzaak van het Oekraïne-besluit.