nederland

Europees akkoord over Oekraïneverdrag

Door ANP - 15 december 2016

BRUSSEL (ANP) – De 28 EU-leiders hebben donderdag in Brussel ingestemd met een juridisch bindende verklaring over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat melden bronnen aan het ANP. Met het akkoord kan premier Mark Rutte een volgende stap zetten naar goedkeuring van het verdrag door Nederland.

De tekst legt een aantal zaken in het verdrag ,,feitelijk” uit, bedoeld om zorgen bij Nederlandse nee-stemmers in het referendum van april weg te nemen. Een belangrijk element is dat het verdrag Oekraïne geen recht geeft op (kandidaat-)lidmaatschap van de EU.

Rutte heeft eerder gezegd dat het kabinet vrijdag over het indienen van een goedkeuringswet beslist. Als de Tweede, en daarna de Eerste Kamer, het Europese besluit aanvaardbaar vinden en het verdrag goedkeuren, kan Nederland het ratificeren.