nederland

Experts: toezicht in ‘aftapwet’ onvoldoende

Door ANP - 13 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Een groep van 29 experts op het gebied van privacy en terrorisme heeft forse kritiek op de nieuwe ‘aftapwet’. Onder meer de manier waarop het toezicht op de diensten wordt geregeld in Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten baart de experts zorgen, schrijven ze in een open brief.

De nieuwe wet maakt het mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Volgens het kabinet is de wet nodig om de diensten AIVD en MIVD hun taken goed te kunnen laten uitvoeren.

De deskundigen noemen het toezicht ,,gefragmenteerd en weinig transparant”. De experts, onder wie de terrorismedeskundigen Beatrice de Graaf en Jelle van Buuren en privacydeskundige Jaap-Henk Hoepman, wijzen er bijvoorbeeld op dat sommige bevoegdheden bij de rechter komen te liggen en andere bij een nog op te richten toetsingscommissie.

De Raad van State uitte eerder ook kritiek. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering heeft ook twijfels over de effectiviteit van het toezicht in het wetsvoorstel, waar deze week over wordt gesproken in de Tweede Kamer.