nederland

Extra geld nodig voor dammen en stuwen

Door ANP - 15 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De overheid heeft voor de komende jaren te weinig geld uitgetrokken voor het onderhoud en de renovatie van dammen, dijken, stuwen en stormvloedkeringen. Dit blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Voor het zogenoemde hoofdwatersysteem, dat de hoeveelheid en kwaliteit van het water in goede banen leidt, is tot en met 2020 132 miljoen euro extra nodig, stelt de Rekenkamer, maar hiervan is een kwart niet gedekt. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu had al vastgesteld dat er extra geld nodig was; dat is ook (deels) beschikbaar. Maar dat bedrag is volgens de onderzoekers niet voldoende. Er staat nog altijd een bedrag van 32 miljoen open.

Volgens de Rekenkamer heeft Rijkswaterstaat ook niet genoeg inzicht in wat alles kost. De dienst, die het onderhoud moet doen, heeft geen actuele lijst met zaken die nog moeten worden gedaan. Omdat die lijst niet elk jaar wordt geanalyseerd, kan de minister de Kamer weer niet goed informeren.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) laat in een reactie weten dat zij voldoende budget beschikbaar heeft in geval van ernstige risico’s. Verder heeft de minister maatregelen getroffen voor de periode tot 2030 en is een deel van het financieringstekort opgevangen in de ontwerpbegroting 2017.