nederland

FNV sleept FIFA voor rechter om WK in Qatar

Door ANP - 08 december 2016

UTRECHT (ANP) – De FNV heeft de wereldvoetbalbond FIFA donderdag voor de rechtbank in Zürich gedaagd wegens de slechte arbeidsomstandigheden bij de bouw van stadions en infrastructuur voor het WK voetbal in Qatar (2022).

In oktober kondigde de vakbond die stap al aan, tenzij de FIFA maatregelen zou treffen om goede arbeidsomstandigheden en een eerlijke beloning te garanderen.

Volgens de Nederlandse advocate Liesbeth Zegveld heeft de FIFA in twee brieven van 20 oktober en 16 november alle beschuldigingen van de hand gewezen. Daarom wordt de rechtbank in Zürich gevraagd vast te stellen dat de bond nalatig is geweest door het WK toe te wijzen aan Qatar, zonder garanties af te dwingen voor het naleven van fundamentele mensen- en werknemersrechten. Ook moet de FIFA naleving eisen van fundamentele rechten van werknemers.

Een van de eisers is voormalig werknemer Nadim Alam. Volgens hem werken duizenden straatarme arbeiders uit landen als Bangladesh, India en Nepal zich soms letterlijk dood om het wereldkampioenschap te laten slagen. Zij moeten hun werk doen tegen lage lonen in temperaturen rond de 50 graden Celsius.

De FIFA zegt op zijn website dat mede naar aanleiding van klachten van Amnesty International maatregelen zijn getroffen. De wereldvoetbalbond zegt op de hoogte te zijn van de risico’s voor werknemers, ,,maar we zitten op het goede spoor”.