nederland

‘In 2016 bijna 5500 datalekken’

Door ANP - 28 december 2016

DEN HAAG (ANP) – In 2016 zijn bijna 5500 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Met name in de sector gezondheid en welzijn is het vaak raak: bijna een op de drie datalekken had in deze sector plaats, schrijft de AP in het jaaroverzicht. Ook in de sectoren financiële dienstverlening en openbaar bestuur gaat het geregeld mis, respectievelijk 17 procent en 15 procent. Dat heeft vooral te maken met het feit dat in die sectoren veel persoonsgegevens worden verwerkt.

Van de ongeveer 5500 meldingen heeft de AP in ruim 4000 gevallen een eerste onderzoek gedaan. Naar aanleiding daarvan werden honderd organisaties op de vingers getikt. In enkele tientallen gevallen werd een diepgravender onderzoek ingsteld.

De waakhond merkt verder op dat het bewustzijn bij mensen over de gevolgen van datalekken en de noodzaak van beveiliging van persoonsgegevens is toegenomen.