nederland

Industrie: energieplan Kamp nog niet af

Door ANP - 07 december 2016

DEN HAAG (ANP) – In het bedrijfsleven wordt positief gereageerd op de kabinetsplannen om Nederland binnen 35 jaar ‘klimaatneutraal’ te maken, maar bedrijven vinden wel dat de woensdag gepresenteerde energieagenda nog niet af is.

De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) stelt dat het goed is dat het kabinet zich realiseert dat Nederland baat heeft bij een tijdig maar ook geleidelijk ingezette energietransitie. Maar een en ander vraagt volgens de brancheclub ook een overheid die mede investeert. ,,Hoe deze rol ingevuld wordt lezen we helaas nog niet terug.”

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het vooral positief dat ambitie en oog voor kosten in de plannen hand in hand gaan. De ondernemingsorganisaties rekenen daarbij wel voor dat komende tijd ongeveer 7,5 miljard euro per jaar aan extra overheidsinvesteringen nodig zijn om alles vorm te geven.

Essent

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) merkt op dat er ook concrete tussendoelen voor hernieuwbare energie en energiebesparing nodig zijn. Ook zouden de acties voor vervoer en industrie concreter moeten worden ingevuld.

In de plannen staat ook dat de impact op de energierekening voor de lange termijn nog onzeker is. Energiebedrijf Essent hamert erop dat het, met het oog op draagvlak, van groot belang is om de kosten voor de consument beperkt te houden. Essent zegt daarover graag met de overheid in gesprek te gaan.