nederland

Kabinet: stop dubbele pet Turkse diplomaat

Door ANP - 21 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet wil dat Turkse diplomaten in Nederland niet langer tegelijkertijd een functie hebben in de Nederlandse tak van de Turkse religieuze overheidsorganisatie Diyanet. Er moet een einde komen aan de vermenging van een diplomatieke functie en het leiden van de islamitische Diyanet-stichting in Nederland.

Daarop hamerde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag in de Tweede Kamer. Hij noemde de huidige combinatie van beide functies erg problematisch, onaanvaardbaar en niet meer te handhaven. ,,Dat moet doorgesneden worden.” Hij gaat daar bij Turkije op aandringen.

Door Nederlandse kritiek zag Turkije zich inmiddels gedwongen de viceconsul Religieuze Zaken, Yusuf Acar, terug te trekken. Acer had als voorzitter van Diyanet informatie over Turkse Nederlanders doorgespeeld aan de autoriteiten in Turkije. Het zou daarbij om sympathisanten gaan van de Gülen-beweging, die achter de couppoging in Turkije zou zitten.