nederland

Kamer wil snel debat over Diyanet

Door ANP - 14 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk in debat over de Turkse overheidsorganisatie Diyanet, die namen van Turkse Nederlanders die de Gülen-beweging aanhangen zou hebben doorgespeeld aan Turkije.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vroeg het debat woensdag aan. Hij is verbolgen over het feit dat het CDA zou zijn aangewezen als Gülen-bolwerk door de voorzitter van Diyanet in Nederland, Yusuf Acar. Vrijwel de gehele Kamer steunde het verzoek.

Verscheidene partijen riepen op om nog voor het kerstreces over de gevoelige kwestie te spreken. Er wordt gekeken of dat nog mogelijk is, zei voorzitter Khadija Arib. De laatste vergaderdag van de Tweede kamer is volgende week donderdag.

De ambassadeur van Turkije wordt woensdag nog op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden om opheldering te geven over de kwestie. De islamitische geestelijke Fethullah Gülen zit volgens Turkije achter de mislukte staatsgreep van medio juli. Gülen woont in de Verenigde Staten.