nederland

‘Kamp moet kijken naar vergunning schaliegas’

Door ANP - 01 december 2016

ROTTERDAM (ANP) – Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet opnieuw kijken naar het wel of niet verlengen van een vergunning voor het opsporen van schaliegas. Het Britse schaliegasbedrijf Cuadrilla zag zijn vergunning daarvoor niet verlengd en maakte bezwaar. De bestuursrechter heeft donderdag besloten dat de minister er toch weer naar moet kijken.

Met de vergunning mag het bedrijf in principe schaliegas in de Nederlandse bodem opsporen. Althans, wellicht pas op termijn want boren naar schaliegas is in ons land de komende jaren sowieso niet toegestaan. Vorig jaar besloot het kabinet tot 2020 geen commerciële boringen naar schaliegas toe te staan. De winning van schaliegas is omstreden omdat er schade aan milieu en bodem kan ontstaan. Het is een aardgas dat opgesloten zit tussen kleideeltjes in steenlagen, op enkele kilometers diepte.

Cuadrilla kreeg een vergunning om schaliegas op te sporen maar die is dus vorig jaar niet verlengd. Het bedrijf vond dat zeer onterecht.