nederland

Kamp: nog geen sluiting kolencentrales

Door ANP - 23 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet vindt het voorlopig niet nodig om één of meerdere kolencentrales te sluiten om de doelstellingen van het energie-akkoord en het Urgenda-vonnis te halen. Dat hebben minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) vrijdag gezegd.

De rechtbank in Den Haag bepaalde vorig jaar dat Nederland op dat moment te weinig deed om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. In 2020 moet die uitstoot met 25 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990, zo oordeelde de rechter. Volgens Kamp ligt Nederland op koers om die ambitie en de andere doelstellingen uit het zogenoemde energieakkoord te halen.

Mocht eind volgend jaar blijken dat de doelstellingen mogelijk niet worden gehaald, dan komt ,,sluiting van een kolencentrale in beeld”, aldus de minister.