nederland

Kerstlichtjes op oorlogsbegraafplaatsen

Door ANP - 08 december 2016

GROESBEEK (ANP) – Op meer dan 160 oorlogsbegraafplaatsen in heel Nederland zal op kerstavond een lichtje branden. Een van de grootste verlichte erevelden is de Canadese Militaire Erebegraafplaats in Groesbeek, waar schoolkinderen uit de gemeente Berg en Dal en het Duitse Kranenburg 2617 kaarsjes aansteken.

De kerstlichtjesactie is bedacht door Dick Jansen uit het Friese Burgum. Vorig jaar kwam hij kort voor kerstavond op het idee om op de oorlogsbegraafplaats in zijn gemeente kaarsjes aan te steken op kerstavond. Dat gebeurde ook in het Overijsselse Holten om de soldaten te eren die in de Tweede Wereldoorlog vielen voor de bevrijding van Nederland. ,,Zodat wij nu al meer dan zeventig jaar kerst in vrede kunnen vieren”, aldus Jansen.

De Fries zette dit najaar een oproep op Facebook om meer erevelden op kerstavond te verlichten. En met succes, want er hebben zich al vrijwilligers aangemeld voor 168 erevelden. Zijn oproep is ook internationaal gedeeld.

Op de meeste begraafplaatsen blijven de lichtjes tot na kerstmis branden.