nederland

Kindervredesprijs voor milieuactiviste Basu

Door ANP - 02 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De 16-jarige Kehkashan Basu uit de Verenigde Arabische Emiraten heeft vrijdag in Den Haag de Internationale Kindervredesprijs gekregen. Zij kreeg die onderscheiding voor de strijd die zij met haar organisatie Green Hope voert tegen milieuvervuiling.

De jaarlijkse onderscheiding van organisatie KidsRights is bedoeld voor een kind dat zich inzet voor kinderrechten. Ze kreeg de prijs in de Ridderzaal op het Haagse Binnenhof uit handen van Muhammad Yunus, die in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Kehkashan begon al op haar achtste een actie voor de recycling van afval in Dubai. Vier jaar geleden richtte ze de organisatie Green Hope op, waarmee ze afvalinzamelingsacties, schoonmaakacties op stranden en bewustwordingscampagnes organiseert. Green Hope werkt inmiddels in meer dan tien landen met ruim duizend jonge vrijwilligers.

Aanmoediging

Yunus zwaaide haar daarvoor alle lof toe. ,,Het is een prestatie van formaat dat Kehkashan al op deze leeftijd zo’n groot bereik heeft gecreëerd voor haar belangrijke boodschap.”

Kehkashan ziet de prijs als een belangrijke aanmoediging. ,,Ik blijf me ervoor inzetten om kinderen milieubewust te maken en hun te laten zien hoe zij zelf met concrete acties voor een beter milieu kunnen zorgen.”

Malala

Dit jaar waren drie kinderen genomineerd. Naast Kehkashan ging het om de twaalfjarige Divina Maloum uit Kameroen en de achttienjarige Syrische Muzoon Almellehan. Divina begon in haar land een vredesbeweging. Oorlogsvluchtelinge Almellehan zette zich vanuit een vluchtelingenkamp in Jordanië in voor beter onderwijs voor jonge meisjes en tegen uithuwelijking.

Het was de twaalfde keer dat de Kindervredesprijs werd uitgereikt. In 2013 viel die eer te beurt aan het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai. Zij werd door de Taliban in haar hoofd geschoten, omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes. In 2014 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede.