nederland

Koenders dankt Nederlandse militairen in Mali

Door ANP - 11 december 2016

GAO (ANP) – Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse militairen in Mali bedankt voor hun werk en toewijding. ,,Zonder jullie inzet zou dit land er minder goed voor staan, en zou Nederland minder veilig zijn”, zei de bewindsman tijdens een ontmoeting met de militairen op kamp Castor in Gao.

De Nederlanders nemen deel aan de VN-vredesmissie Minusma, die erop is gericht de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Het West-Afrikaanse land – in de instabiele Sahel-regio aan de zuidflank van Europa – werd in 2012 overlopen door jihadisten. Door de inzet van Frankrijk en later Minusma is weer enige mate van stabiliteit in het land gebracht.

Maar, zegt Koenders: ,,De Malinese grenzen zijn poreus. Extremisten kunnen een dreiging vormen voor de Europese veiligheid. Onrust hier kan direct leiden tot een toename van migratiestromen richting de Middellandse Zee. Het stabiliseren van Mali is daarom ook in ons belang.”