nederland

Koenders geeft miljoen aan bewijzenbank Syrië

Door ANP - 21 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet maakt een miljoen euro extra vrij voor een bewijzenbank waar bewijsmateriaal van misdaden gepleegd in Syrië centraal moeten worden verzameld. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag in een debat over de toestand in Syrië.

,,We moeten zorgen dat mensen niet straffeloos kunnen blijven rondlopen”, aldus Koenders. En de straffeloosheid in het door oorlog verscheurde land neemt volgens hem toe. Er zijn al wel veel bewijzen van misdaden in Syrië verzameld, maar die zijn versnipperd.

De berichten over schendingen van de mensenrechten in Aleppo tonen volgens hem het belang van goede bewijsgaring aan. VN-bronnen meldden bijvoorbeeld dat bij de verovering van het oosten van die stad de troepen van president Bashar al-Assad en zijn bondgenoten zeker 82 burgers hebben gedood, onder wie dertien kinderen.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal later woensdag stemmen over het opzetten van de bewijzenbank die materiaal over misdaden van alle strijdende partijen gaat verzamelen.