nederland

Koenders: vooruitgang aanpak migratie Afrika

Door ANP - 10 december 2016

NIAMEY (ANP) – De gesprekken die Nederland namens de EU heeft gevoerd met een aantal Afrikaanse landen om de migrantenstroom naar Europa tegen te gaan, werpen hun vruchten af. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag vanuit Niger.

Koenders bezocht het ‘migratiekruispunt’ Niger om te praten over de gezamenlijk aanpak van de migratiestroom. Door de geografische ligging is het land volgens de minister ,,het Prins Clausplein voor de route naar Libië en Europa”.

De EU heeft het afgelopen jaar met zestien landen onderhandeld om de migrantenstroom te stoppen. Vijf Afrikaanse landen kregen prioriteit, waaronder Niger.

,,In Niger is veel voortgang geboekt op ontmoediging, alternatieve economische perspectieven, terugkeer en voorlichting”, stelt Koenders. Zo zijn honderden mensensmokkelaars opgepakt, alternatieve inkomstenbronnen gegenereerd en zullen Europese politie-eenheden helpen de grenzen te bewaken.