nederland

‘Krabbel Kiev niet nodig voor verklaring’

Door ANP - 14 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De Europese lidstaten kunnen een verklaring toevoegen aan het associatieverdrag met Oekraïne zonder dat hier instemming van Oekraïne voor nodig is. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag betoogd in de Tweede Kamer.

Diverse partijen toonden zich sceptisch over de juridisch bindende verklaring waarvoor de regering steun probeert te vergaren in Brussel. Daarin wil het kabinet een aantal zaken benadrukken die wat Nederland betreft niet in het verdrag staan. Daarmee moet ,,recht worden gedaan” aan de uitslag van het Nederlandse referendum, aldus Rutte.

Omdat het gaat om kwesties waar alleen de EU over gaat – zoals de wenselijkheid van een EU-lidmaatschap voor Oekraïne – is de expliciete steun van de regering van Kiev niet nodig, zo redeneerde Rutte. De verklaring kon op weinig begrip rekenen in de Kamer. Volgens onder andere CDA-lid Pieter Omtzigt druist Rutte’s betoog in tegen een vertrouwelijk advies van de Raad van Europese regeringsleiders.