nederland

‘Limburgse mijnen niet gevaarlijk’

Door ANP - 15 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De oude kolenmijnen in Limburg vormen momenteel geen direct gevaar voor de bewoners van de provincie. Wel wordt de toestand van de oude schachten en het grondwater voortaan in de gaten gehouden om eventuele problemen voor te zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken liet uitvoeren.

Volgens minister Henk Kamp is er nu geen gevaar, maar zijn er wel risico’s voor de toekomst, ,,bijvoorbeeld door stijgend mijnwater of vanwege het bestaan van oude schachten”. Het Rijk gaat samen met het provinciebestuur en de gemeenten het toezicht uitvoeren. ,,Zo richt de provincie met steun van het rijk een regionaal expertisecentrum op waar deskundigen precies volgen wat in de ondergrond gebeurt en welke effecten dat bovengronds kan hebben.”

Als huizen door schade onveilig worden, kunnen mensen een beroep doen op het zogenoemde Calamiteitenfonds. De regels daarvoor worden versoepeld.