nederland

‘Meer doden door ontsmettingsmiddelen’

Door ANP - 21 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het gebruik van ontsmettingsmiddelen in de voedingsindustrie leidt tot ernstigere hersenvliesontsteking waardoor patiënten vaker komen te overlijden. Bacteriën zijn ongevoelig geworden voor deze desinfecterende stoffen en minder gevoelig voor antibiotica waarmee hersenvliesontsteking wordt behandeld, meldt het AMC in Amsterdam woensdag op basis van eigen onderzoek.

De onderzoekers kwamen erachter omdat ze merkten dat patiënten de laatste tijd minder goed genezen van een hersenvliesontsteking die wordt veroorzaakt door de listeriabacterie. Die bacterie wordt via voedsel overgedragen.

,,Na een lange speurtocht en DNA-analyses blijkt dat deze bacterie in toenemende mate ongevoelig aan het worden is voor een ontsmettingsmiddel dat in de voedingsindustrie veel wordt gebruikt”, aldus het ziekenhuis. Volgens het AMC gaat het om een ontsmettingsmiddel dat wordt gebruikt om de machines te reinigen en in voedsel wordt toegevoegd.

Het ziekenhuis onderzocht gegevens van 98 patiënten met hersenvliesontsteking door de listeria-bacterie.