nederland

Nederland praat met VS over controles Schiphol

Door ANP - 09 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Nederland gaat met de Verenigde Staten onderhandelen over Amerikaanse controles op Schiphol. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Amerikaanse controles op de Amsterdamse luchthaven zouden lange rijen op vliegvelden in de VS moeten tegengaan.

Rutte zei dat dit soort controles door Amerikaanse douaniers, ook bekend als ‘preclearance’, goed zouden zijn voor de Nederlandse economie en Schiphol aantrekkelijker maken. In andere landen, waaronder Ierland en Canada, worden al douanecontroles uitgevoerd door Amerikaanse functionarissen.

Er zitten veel verschillende aspecten aan een dergelijk verdrag, benadrukte de premier. Hij verwacht dan ook dat de onderhandelingen wel een tot twee jaar gaan duren. Eenmaal aangekomen in de VS hebben de controles voordelen voor reizigers, omdat ze niet uren in de rij hoeven te staan, maar snel kunnen doorlopen.