nederland

Nederland stort zich op Duits vuurwerk

Door ANP - 29 december 2016

ARNHEM/KRANENBURG (ANP) – Vele tienduizenden Nederlanders bezoeken donderdag, vrijdag of zaterdag een Duitse supermarkt om daar vuurwerk te kopen. Dat is in Duitsland namelijk stukken goedkoper dan in Nederland. Hoewel het zomaar meenemen van Duits vuurwerk naar Nederland strafbaar is, zijn controles aan de grens in deze dagen geen grote prioriteit voor de politie, zegt een woordvoerder. ,,Handel in illegaal vuurwerk, tussenhandel en gevaarlijke situaties hebben onze focus.”

Vuurwerk kopen in Duitsland lijkt elk jaar populairder te worden. Alleen al in Kranenburg, een piepklein Duits dorp vlakbij Nijmegen, zijn dit jaar meer dan tien verkooppunten. De wegen tussen Nijmegen en Kranenburg staan bomvol met vuurwerkverkeer. Op de Einkaufs Arena, waar de grote supermarkten te vinden zijn, staan lange rijen Nederlanders. De eersten meldden zich al voor zes uur ’s ochtends, aldus de bedrijfsleider van de Penny Markt. Hij zegt deze dagen voor honderdduizenden euro’s te verkopen aan Nederlanders.