nederland

Onderzoek moskeescholen ‘dringend gewenst’

Door ANP - 14 december 2016

UTRECHT (ANP) – Er is tot nu toe nauwelijks onderzoek gedaan naar de kwaliteit van onderwijs in moskeescholen. Het is dringend gewenst dat dat wel gebeurt, want het is eigenlijk helemaal niet duidelijk hoe kinderen van moskeescholen zich sociaal-emotioneel en maatschappelijk verder ontwikkelen. Het zou ook zinvol zijn dergelijk onderwijs te vergelijken met de lessen die bijvoorbeeld op orthodox-joodse of orthodox-christelijke scholen worden gegeven.

Dat schrijven onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut woensdag in een rapport over het onderwijs op de school van de salafistische AlFitrah-moskee in Utrecht. Volgens de onderzoekers is het pedagogische klimaat op deze omstreden school autoritair, maar niet slecht. Het is echter zorgelijk dat de nadruk ligt op het behoud van een strenge islamitische identiteit, die botst met Nederlandse normen en waarden.