nederland

Oppositie eist openheid over Oekraïne-akkoord

Door ANP - 12 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen openheid van premier Mark Rutte over een akkoord tussen Nederland en de andere EU-lidstaten over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne. De partijen concluderen dat er inmiddels een concept-oplossing op tafel ligt voor de bezwaren in Nederland tegen het Oekraïneverdrag.

Zij leiden dit af uit het feit dat de EU-lidstaten een juridisch advies hebben gekregen over het voorlopig besluit. Onder meer CDA, D66, ChristenUnie, SP en 50PLUS willen zowel het vertrouwelijk advies als het akkoord openbaar om een ,,volwaardig debat” over de kwestie te kunnen voeren. Het debat staat woensdag op de agenda.

Het conceptakkoord gaat over hoe het Oekraïneverdrag wordt uitgelegd door de EU-lidstaten. Premier Rutte wil hiermee tegemoet komen aan de bezwaren van de nee-stemmers bij het Oekraïne-referendum.

Het is de bedoeling dat de EU-lidstaten later deze week op een top in Brussel de knoop doorhakken.