nederland

‘Overheid int 5,6 miljard aan wegenbelasting’

Door ANP - 23 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Rijk en provincies verwachten volgend jaar 5,6 miljard euro aan wegenbelasting op te halen, net zo veel als de prognose voor 2016. Uiteindelijk kreeg de overheid dit jaar 58 miljoen meer in het laatje dan werd verwacht.

De belastingopbrengsten nemen in 2017 onder meer toe door afschaffing van het belastingvoordeel voor hybride voertuigen. Gelderland, Flevoland en Friesland verhogen de motorrijtuigenbelasting (MRB). De andere provincies houden hun tarieven gelijk of verlagen ze.

De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat zich baseert op de begroting van de provincies voor komend jaar. De zogenoemde provinciale opcenten op de MRB zijn de voornaamste inkomstenbron waarvan provincies zelf de hoogte mogen bepalen.