nederland

P.C. Hooft-prijs voor Bas Heijne

Door ANP - 13 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde gaat deze keer naar schrijver Bas Heijne (Nijmegen, 1960), onder meer bekend als columnist van de NRC. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

,,Bas Heijne is een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft”, aldus de jury. ,,Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. ”

Heijnes werk geeft volgens de jury ,,een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan.”

J. Greshoffprijs

Bas Heijne publiceerde onder meer de romans Laatste woorden (1984) en Suez (1992). Ook gaf hij een reeks essays uit, waarvan er verschillende werden bekroond of genomineerd voor een prijs. Angst en schoonheid, zijn essay over Couperus uit 2013, werd beloond met de J. Greshoffprijs.

,,Hij schrijft als een denker én denkt als een lezer”, aldus de jury over de laureaat. De P.C. Hoofdprijs werd dit jaar bestemd voor beschouwend proza en wordt uitgereikt op op donderdag 18 mei in Den Haag.