nederland

Rechter bepaalt hoe ver Wilders mag gaan

Door ANP - 07 december 2016

SCHIPHOL (ANP) – Zelden zal een vonnis met zo veel vrees en verwachting tegemoet worden gezien als dat van de Haagse rechtbank in het Wilders-proces. Vrijdag bepalen de rechters in de beveiligde rechtszaal op Schiphol tot hoe ver een politicus mag gaan in het publieke debat over minderheden.

Tot welk oordeel de rechters ook komen over de toelaatbaarheid van de ‘minder-Marokkanen’-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders, hun vonnis zal door een deel van de bevolking moeilijk worden geaccepteerd.

Wilders sprak in zijn laatste woord twee weken geleden een waarschuwing uit. ,,Leden van de rechtbank: u vonnist over de toekomst van Nederland. En ik zeg u: als u mij veroordeelt, veroordeelt u half Nederland.” Hij voegde daar aan toe dat ,,heel veel Nederlanders dan het laatste stukje vertrouwen in de rechtsstaat dat ze nog hebben, zullen verliezen”.

Partijprogramma

De PVV-leider bepleitte in dat laatste woord zijn onschuld. Hij beriep zich op de vrijheid van meningsuiting, de enige vrijheid die hij zei nog te bezitten. Bovendien strookten die uitspraken volgens hem met het programma van de Partij voor de Vrijheid. Daarin worden zaken als het uitwijzen van criminele Marokkanen, het stimuleren van remigratie en het sluiten van de grenzen genoemd.

Zijn uitspraken veroorzaakten destijds grote beroering. Hij sprak zowel op een markt in Loosduinen als tijdens een verkiezingsavond in een Haags café over de Marokkanenproblematiek. Tijdens die laatste bijeenkomst vroeg hij zijn gehoor of zij meer of minder Marokkanen wensten, waarop zijn aanhang bij herhaling ‘minder, minder’ scandeerde. Wilders sloot die oproep af met de belofte: ,,Dan gaan we dat regelen.”

Aangifte

Bijna 6500 mensen deden daarvan aangifte. Die klachten deden het Openbaar Ministerie (OM) besluiten Wilders te vervolgen. Voor kwaadspreken op basis van afkomst, uiterlijke kenmerken of andere intrinsieke eigenschappen is volgens het OM geen plaats. ,,Ook in een verhit debat speelt men de bal en niet de man.”

Wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie eiste officier van justitie Wouter Bos 5000 euro boete tegen Wilders. In het immigratie- en integratiedebat wordt volgens Bos ,,enige nuance verlangd. In het bijzonder van politieke leiders”.

De rechtbank bepaalt nu of die grens wordt opgerekt of ingeperkt. Wilders zal bij die belangwekkende uitspraak niet aanwezig zijn, liet zijn raadsman Geert-Jan Knoops weten.