nederland

Richtlijn beloning exposerende kunstenaars

Door ANP - 08 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Kunstenaars die exposeren in bijvoorbeeld een museum, moeten kunnen rekenen op een degelijke vergoeding. Daarom komt er per 1 januari een richtlijn voor honoraria in de beeldende kunst, meldt het Platform Beeldende Kunst. Het gaat om exposities zonder verkoopdoel.

De richtlijn voorziet in bedragen voor allerlei inspanningen, variërend van solo-presentaties van nieuw werk tot groepspresentaties van bestaand werk.

,,Met de richtlijn voor kunstenaarshonoraria trekt het veld van de beeldende kunst samen op. Het geeft gehoor aan de roep uit het kunstenveld maar ook van onder meer de Sociaal Economische Raad en de Raad voor Cultuur voor het verbeteren van de inkomenspositie van kunstenaars”, aldus het Platform.

Het convenant met de richtlijn wordt volgens het Platform ondertekend door onder meer de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars, Kunstenbond FNV, Vereniging Platform Beeldende Kunst en ,,onderschreven” door verscheidene musea.