nederland

‘Ruim 22.000 ongewenste vreemdelingen weg’

Door ANP - 12 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Dit jaar zijn inmiddels ongeveer 22.880 vreemdelingen vertrokken die niet in Nederland mochten blijven, aldus staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) maandag. Iets meer dan de helft verliet onder toezicht het land, 47 procent zou zelfstandig zijn vertrokken.

,,Dat is altijd een lastig punt. Ik kan niet bewijzen dat hij er niet is. Maar het is ook niet logisch om aan te nemen dat iedereen die zelfstandig vertrokken is, nog in Nederland is”, aldus Dijkhoff in een toelichting op NPO Radio 1.

Onder de vertrokken vreemdelingen zijn 890 Marokkanen en 460 Algerijnen, zogenoemde veiligelanders, die eigenlijk geen aanspraak kunnen maken op asiel. Deze twee groepen kwamen in het nieuws door crimineel gedrag en het veroorzaken van overlast in asielzoekerscentra.