nederland

Russen in beroep tegen gouden uitspraak

Door ANP - 15 december 2016

MOSKOU (ANP) – Russische musea gaan in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam dat de geleende collectie Krimgoud aan Oekraïne moet worden geretourneerd. Het draait onder meer om edelstenen en gouden helmen en schedes die waren geleend door het Allard Pierson Museum in de hoofdstad.

Omdat de Krim in het voorjaar van 2014 werd geannexeerd door Rusland, toen in Amsterdam de tentoonstelling over de voorwerpen bezig was, ontbrandde een strijd over het bezit van de honderden voorwerpen. Vier musea op de Krim eisten het op, maar Oekraïne hield vol dat hij eigenaar is. De rechtbank huldigde woensdag het standpunt van Kiev. Alleen autonome staten kunnen iets opeisen, aldus de rechtbank.

Volgens het Hermitage Museum in Sint Petersburg in Rusland zijn advocaten al bezig het beroep voor te bereiden. Er bestaan uitsluitend culturele rechten op kunst en geen regeringsrechten, aldus een woordvoerder van het museum.