nederland

Rutte botst met CDA tijdens Oekraïne-debat

Door ANP - 20 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte kwam dinsdagavond opnieuw in botsing met het CDA over het Oekraïne-verdrag. ,,Ik kan niet meer uitleggen wat het CDA hier doet”, zei hij na een opmerking van christendemocraat Pieter Omtzigt. Die is volgens de premier ,,totaal onnavolgbaar”.

Volgens Omtzigt verandert er niets door de juridisch bindende verklaring bij het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Rutte beschuldigde hem vervolgens van ,,juridisch gekrioel”. Rutte kreeg op de EU-top van vorige week steun voor de verklaring bij het verdrag.

Met die bijlage wordt volgens het kabinet recht gedaan aan de wens van de mensen die tijdens het referendum van april tegen het verdrag stemden. In de verklaring staat onder meer dat het verdrag Kiev geen recht geeft op lidmaatschap van de EU.