nederland

Rutte mee op unieke buitenlandreis Benelux

Door ANP - 03 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Voor de eerste keer brengen de premiers van Nederland, België en Luxemburg gezamenlijk als Benelux een bezoek aan een land buiten Europa. Zij zijn van zondag tot en met dinsdag in het Noord-Afrikaanse Tunesië.

Het Benelux-trio gaat in Tunesië kijken naar de mogelijkheden voor verdere samenwerking, bijvoorbeeld economisch maar ook op het gebied van veiligheid. Premier Mark Rutte noemt de gezamenlijke missie een bewijs dat de Benelux werkt. In Tunesië brak eind 2010 een opstand tegen de machthebbers uit die leidde tot een golf van verzet in andere landen in de regio, de zogenoemde Arabische Lente.

De Benelux-leiders spreken onder anderen met president Essebsi en minister-president Chahed. Als herdenking aan de aanslag in maart 2015 op het Bardo-museum in Tunis leggen ze een krans. Verder is er een ontmoeting gepland met personen die een belangrijke rol speelden bij de omwentelingen in Tunesië, en daarvoor in 2015 de Nobelprijs voor de Vrede kregen. Rutte opent ook nog een tentoonstelling met islamitische manuscripten uit Leiden.