nederland

Schade aan Domtoren Utrecht neemt toe

Door ANP - 01 december 2016

UTRECHT (ANP) – De toestand van de Domtoren in Utrecht gaat achteruit. Recent onderzoek van de Monumentenwacht heeft aangetoond dat de verzakking van de toren aan de zuidzijde toeneemt. Ook laat op grote hoogte mortel en steen los. De gemeente laat daarom donderdag netten plaatsen boven de omloop op 70 meter hoogte.

Medewerkers van de Monumentenwacht brengen spanbanden aan om de zuidzijde van de toren, aldus de gemeente. De spanbanden moeten voorkomen dat scheuren in de toren verder uit elkaar zakken. Vorig jaar zijn al netten geplaatst op 40 meter hoogte om te voorkomen dat voorbijgangers geraakt worden door vallende stenen of mortel.

Het was al bekend dat de Domtoren toe is aan een ingrijpende restauratie. Om die reden houden abseilers van de Monumentenwacht de toestand regelmatig in de gaten. Utrecht verwacht dat de beeldbepalende toren in maart volgend jaar in de steigers verdwijnt. Daarna gaat een restauratiearchitect aan het werk.

De Domtoren dateert uit de veertiende eeuw. De laatste grote opknapbeurt was in 1975.