nederland

Schultz legt aanpak Utrechtse snelwegen vast

Door ANP - 14 december 2016

UTRECHT (ANP) – De plannen om de files op de snelwegen bij Utrecht aan te pakken, zijn woensdag definitief geworden. Over een afstand van 20 kilometer komen er extra rijstroken op de A27 en de A12, waardoor er op de A27 twee keer zeven rijstroken beschikbaar komen.

Ook wordt geld uitgetrokken voor hogere geluidsschermen om inwoners te behoeden voor geluidsoverlast en een nieuwe recreatieverbinding tussen de stad en het landgoed Amelisweerd. De werkzaamheden beginnen in 2018 en moeten tussen 2024 en 2026 klaar zijn. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) maakte dat woensdag bekend bij haar bezoek aan de Utrechtse regio.

Schultz wil bij Utrecht vijf hardnekkige knelpunten uit de file-top-50 aanpakken en het verkeer er vlotter en veiliger laten doorrijden. Dat moet onder meer gaan gebeuren door het verkeer tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd van elkaar te scheiden. De plannen moeten er ook voor zorgen dat minder sluipverkeer zijn weg door de stad Utrecht zoekt.

De stad Utrecht is niet blij met het plan. Ook milieu- en natuurorganisaties hebben zich tegen het plan gekeerd. Voor de verbreding moet een deel van een bos worden gekapt.