nederland

‘Te veel geld passend onderwijs op de plank’

Door ANP - 06 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Van het geld dat beschikbaar is voor het passend onderwijs, gaat nog niet genoeg naar de klaslokalen. Soms werd de afgelopen anderhalf jaar meer dan 20 procent niet uitgegeven. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het passend onderwijs is bedoeld voor kinderen die extra aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een beperking. Scholen die passend onderwijs bieden, kregen vorig jaar 1,16 miljard euro ter ondersteuning. Zo’n 111 miljoen euro werd de afgelopen anderhalf jaar niet uitgegeven. Gemiddeld hielden basisscholen 9 procent en middelbare scholen 10 procent in reserve. Maar er zijn ook voorbeelden waar meer dan 20 procent van het geld niet werd uitgegeven.

,,Niet uit te leggen”, vindt Dekker. ,,Met die miljoenen hadden we heel veel kinderen kunnen helpen. En hadden leraren het een stuk minder zwaar kunnen hebben in de klas.”