nederland

Teller Serious Request op dik 3 miljoen euro

Door ANP - 22 december 2016

BREDA (ANP) – De 3FM-actie Serious Request heeft tot donderdagavond rond 20.20 uur in totaal 3.073.610 euro opgebracht. Een groot deel van het geld dat tot nu toe is opgehaald, is het gevolg van een nagellak-actie van het ongeneeslijk zieke jongetje Tijn. Zijn initiatief had op dat moment al ruim acht ton opgeleverd. Het doel van Tijn en z’n vader was aanvankelijk om 100 euro om op te halen.

Ook veel bekende Nederlanders lieten hun nagels lakken voor de actie. Zo liepen politici als Geert Wilders (PVV), Bert Koenders (minister Buitenlandse Zaken), Jesse Klaver (GroenLinks), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Tunahan Kuzu (DENK) en Kees Verhoeven (D66) met gelakte nagels in Den Haag.

De zesjarige Tijn heeft hersenstamkanker (DIPG), een zeldzame ziekte die jaarlijks bij vijftien tot twintig kinderen in Nederland wordt vastgesteld. Genezing is uitgesloten.

Lak-aan

Tijn meldde zich woensdag met zijn actie ‘Lak-aan’ bij het Glazen Huis in Breda en inmiddels is heel Nederland aan het nagels lakken geslagen. Donderdag kwam Tijn opnieuw naar het Glazen Huis en kreeg de ambtsketen omgehangen van burgemeester Paul Depla van Breda. Die benoemde hem voor een dag tot baas van de stad.

3FM Serious Request begon zondagavond toen de dj’s Frank van der Lende en Domien Verschuuren zich lieten opsluiten in het Glazen Huis. Het is de eerste keer dat niet drie maar twee dj’s zes dagen lang non-stop radio en tv maken zonder te eten. Vorig jaar stond de teller na vier dagen op 4.592.880 euro.

Stille ramp

De opbrengst van de actie gaat ieder jaar naar een zogenoemde stille ramp, in samenwerking met het Rode Kruis. Dit keer koos de radiozender voor kinderen die sterven aan longontsteking. Dat zijn er jaarlijks zo’n 900.000.

Op 24 december 2015, toen de 3FM-dj’s na een week vasten uit het Glazen Huis in Heerlen kwamen, werd een opbrengst van 7,5 miljoen bekendgemaakt. Uiteindelijk bleek, nadat alle donaties waren geteld, in totaal ruim 8,4 miljoen euro bijeengebracht. Zaterdag wordt het eindbedrag van dit jaar bekend.