nederland

Toch goed nieuws voor elf kunstinstellingen

Door ANP - 02 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De Raad voor Cultuur heeft vrijdag elf kunstinstellingen na aanpassing van hun plannen toch een positief oordeel gegeven. Daardoor kunnen ze alsnog aanspraak maken op rijkssubsidie. Onder de gelukkigen is bijvoorbeeld Opera Zuid, dat de komende vier jaar een miljoen euro tegemoet kan zien. De opera moest zijn plannen verbeteren en is daarin volgens de raad goed geslaagd.

In totaal oordeelde de raad over 13 miljoen aan plannen die eerder waren afgekeurd. De raad wees de museale presentatie van Slot Loevestein opnieuw af (82.000 euro), net als het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (790.000 euro), een onderdeel van het Nederlands Openluchtmuseum.

Opgelucht ademhalen kunnen wel onder meer Museum De Gevangenpoort, Het Zuidelijk Toneel, Huis Doorn, Het Scheepvaartmuseum, Museum Meermanno-Westreenianum en het Persmuseum. De cultuurminister moet nog wel officieel beslissen over hun plek in de zogenoemde de Basisinfrastructuur (BIS) .

De Raad is ontevreden over de aanpak van de samenwerking die er moet komen tussen Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. De minister moet eens extra stevig achteraan zitten, vindt het adviesorgaan. De orkesten krijgen nu nog wel ieder 3,5 miljoen plus de kans om het komende jaar tot een plan voor één orkestvoorziening te komen.