nederland

Toename aantal plofkraken in Nederland

Door ANP - 05 december 2016

RIJSWIJK (ANP) – Het aantal plofkraken is dit jaar verder toegenomen ondanks de forse investering in preventieve maatregelen. De bende met plofkrakers die vorig jaar met succes uitweek naar Duitsland om kluizen op te blazen, is inmiddels weer in toenemende mate in eigen land actief. ,,Het geweld neemt toe. De krakers gebruikten eerst gas om pinautomaten op te blazen, nu zetten ze steeds vaker zware explosieven in”, aldus woordvoerder Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Tot eind september dit jaar zijn al 75 plof- en ramkraken gepleegd. In 2015 ging het om 56 plof- en 30 ramkraken en in 2014 om 44 plof- en 5 ramkraken. De cijfers over de tweede helft van 2016 maakt de NVB eind januari bekend, maar dat wederom sprake is van een stijging staat nu al vast. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn in de eerste helft van dit jaar ruim tachtig plofkraken gepleegd.

De krakers blijken steeds agressiever te werk te gaan. Tot november 2015 vonden regelmatig trekkraken plaats door een kabel te spannen tussen de auto en de pinautomaat om die open te trekken. In de afgelopen zomermaanden was de thermische lans ‘populair’, waarbij criminelen pinapparaten open branden. Momenteel worden vooral zware explosieven ingezet.

Camera’s

Banken en politie hebben de laatste jaren fors ingezet om de gevaarlijke en kostbare plofkraken uit te bannen. Door een verbeterde beveiliging met camera’s en inktpatronen die het geld besmeuren en waardeloos maken na een kraak, lukt het om veel bankroven te verijdelen. ,,Maar de criminelen die zich schuldig maken aan ram- en plofkraken zijn voortdurend op zoek naar manieren om aan geld te komen en schuwen daarbij geweld niet”, aldus Marjolein Ruitenbeek van de nationale politie.

Dat maken ook de kraken van maandag duidelijk. In de nacht van zondag op maandag werd een pinautomaat in een winkel in Kerkdriel (Gelderland) gekraakt. De filiaalhouder die wilde ingrijpen, belandde na klappen in het ziekenhuis. Het is nog onbekend hoeveel de daders hebben buit gemaakt. Door de kraak brak een grote brand uit. Diverse omwonenden moesten hun huizen verlaten.

Maandagochtend vond een mislukte plofkraak plaats op Plein ’40-’45 in Amsterdam-West. Drie onbekenden wilden daar een geldautomaat opblazen met explosieven die de explosieven Opruimingsdienst Defensie inmiddels heeft opgeruimd. De daders wisten te ontkomen en zijn nog steeds spoorloos.Tientallen woningen, enkele recht boven de geldautomaat, werden ontruimd.