nederland

Tunnels 11.000 keer dicht door te hoge trucks

Door ANP - 19 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Bijna 11.000 keer probeerde vorig jaar een te hoge vrachtwagen een tunnel in te rijden en ging de tunnel dicht. Dat meldt Rijkswaterstaat maandag.

Tunnels zijn uitgerust met detectiesystemen, een soort meetlat vóór de tunnel. Wanneer het systeem registreert dat een vrachtauto hoger is dan 4 meter, krijgt de chauffeur aanwijzingen om de tunnel te mijden en de weg te verlaten. Wanneer de chauffeur toch doorrijdt, gaat de tunnel dicht. Vervolgens moet de vrachtauto worden weggehaald. Dit kost 10 tot 20 minuten per keer en leidt vaak tot files.

De zwaarst getroffen tunnel was de Velsertunnel. Vorig jaar was het daar 8677 keer raak. In de top vijf staan verder: Coentunnel, Drechttunnel, Zeeburgertunnel en Swalmentunnel.

Rijkswaterstaat is samen met Transport en Logistiek Nederland (TLN) een campagne begonnen om chauffeurs erop te wijzen dat ze de hoogte van hun vrachtwagen meten. Dat gebeurt via een informatieve flyer en door middel van filmpjes.