nederland

Turkije stemt in zomer 2017 over Erdogan

Door ANP - 01 december 2016

ANKARA (ANP/RTR) – Turkse kiezers mogen waarschijnlijk in de komende zomer naar de stembus om zich uit te spreken over ingrijpende grondwetswijzigingen. Premier Yildirim maakte donderdag bekend dat zijn AK-Partij volgende week een voorstel voor een referendum naar het parlement stuurt.

Een van de belangrijkste veranderingen die wordt voorgelegd is dat de president meer macht krijgt. In de praktijk heeft huidig staatshoofd Erdogan het presidentschap al omgevormd tot de belangrijkste positie; voorheen was het vooral een ceremoniële functie en leidde de premier de regering. Als het referendum doorgaat en de bevolking instemt met de veranderingen, wordt het presidentiële stelsel officieel.

Van het parlement valt weinig tegenstand te verwachten. De AK-Partij heeft de meerderheid van de zetels in handen en Yildirim verzekerde zich donderdag van steun van de nationalistische MHP voor het referendumvoorstel.