nederland

Tweede Kamer achter hackwet en ‘lokpubers’

Door ANP - 20 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de ‘hackwet’ die politie en justitie de mogelijkheid geeft om digitaal in te breken in apparaten voor onderzoek naar ernstige misdrijven. Ook moet het met de wet makkelijker worden om online ‘lokpubers’ in te zetten om kindermisbruikers die met minderjarigen in contact proberen te komen te vervolgen.

Een voorstel van VVD en CDA dat het hierbij ook mag gaan om een ,,virtuele creatie van een persoon” kreeg dinsdag ook steun. Een bekend voorbeeld is het levensechte virtuele ‘lokmeisje’ Sweetie, waarmee kinderhulporganisatie Terre des Hommes websekstoeristen heeft weten op te sporen.

Ondanks de meerderheid is de hackwet (officiële naam Computercriminaliteit III) ook omstreden. PVV, D66, SP en GroenLinks stemden dan ook tegen.