nederland

Van Dam ontkent eerdere waarschuwing door EU

Door ANP - 05 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) spreekt tegen dat hij al begin juli wist dat de Europese Commissie een nieuw Nederlands meststelsel niet zou accepteren. Pas in september werd duidelijk dat Brussel echt niet te vermurwen was, stelt Van Dam.

De staatssecretaris en de Nederlandse melkveehouderij proberen koortsachtig te voorkomen dat de Commissie een extra soepele regeling voor Nederlandse boeren intrekt. Dat dreigt omdat de boeren sinds vorig jaar veel te veel mest produceren en Van Dams beoogde oplossing, het zogeheten fosfaatrechtenstelsel, geen groen licht krijgt. Het kabinet en de boeren bereiden nu ingrijpende alternatieve maatregelen voor. Daartoe is Van Dam niet eerder overgegaan, verweerde hij zich vorige week in de Tweede Kamer, omdat hij pas in september wist dat de Commissie voet bij stuk hield.

Volgens CDA-Europarlementariër Annie Schreijer heeft hij daarmee de Kamer verkeerd geïnformeerd. Ze verwijst naar een brief van de Commissie, die haar antwoordde Nederland al op 7 juli van haar bezwaren op de hoogte te hebben gesteld.