nederland

Verhoren belastingontwijking na verkiezing

Door ANP - 14 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Bij haar onderzoek naar belastingontwijking in Nederland, begint een speciale parlementscommissie na de verkiezingen met de eerste verhoren. Dat verklaarde de voorzitter van de commissie, PvdA-Kamerlid Ed Groot, woensdag bij het begin van de werkzaamheden.

Het gaat om de eerste zogenoemde parlementaire ondervragingscommissie die de Tweede Kamer in het leven heeft geroepen. Deze mini-enquête is, na een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer kan inzetten. Getuigen zijn verplicht op te komen dagen en worden onder ede gehoord.

De commissie, die bestaat uit regeringspartij PvdA en verder SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie, wil personen horen die mogelijk betrokken zijn bij het ontwijken of ontduiken van belastingen. Het gaat bjijvoorbeeld om brievenbusfirma’s en adviseurs die constructies bedenken waarmee particulieren hun vermogen wegsluizen.