nederland

Verzameling antieke wapens naar Oudheden

Door ANP - 07 december 2016

LEIDEN (ANP) – Het Rijksmuseum van Oudheden is een grote verzameling wapens van duizenden jaren oud rijker. Het museum in Leiden heeft zo’n zeventig zwaarden, speerpunten, knotsen en bijlen gekregen van het Nationaal Militair Museum. Het wapentuig stamt uit gebieden die nu in Iran liggen en is te dateren tussen 2600 en 600 voor Christus.

Het merendeel komt oorspronkelijk uit het westen van Iran, uit het ruige berggebied van Luristan. Naast de wapens zijn ook paardentuig, armbanden, halsbanden en vaatwerk van brons overgedragen.

De verzameling werd in de jaren zestig en zeventig bij elkaar gebracht door het Koninklijk Nederlands Leger- en Wapenmuseum in het Pesthuis te Leiden. Na verhuizingen naar Delft (1986) en naar het Nationaal Militair Museum in Soest (2014) verdwenen de voorwerpen in depots. De verzameling vormt volgens Rijksmuseum Oudheden een waardevolle aanvulling voor de oude Nabije Oosten-collectie, die tot de top van Europa behoort.

Een deel van de collectie is vanaf vrijdag voor het publiek te zien.