nederland

‘Voorzitter Diyanet spioneerde voor Turkije’

Door ANP - 14 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De voorzitter van moskeekoepel Diyanet heeft namen doorgespeeld van Nederlandse Gülen-sympathisanten aan het regime van Erdogan. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Voorzitter Yusuf Acar deed dat vanuit zijn functie bij de Turkse ambassade in Nederland, bevestigde hij aan de krant.

Vrijdag ontkende Diyanet en de Turkse ambassade nog dat inlichtingen zijn doorgegeven aan Ankara over organisaties in Nederland die onder controle zouden staan van Gülen. Het CDA werd onder meer genoemd als een Gülen-bolwerk. Fractievoorzitter Sybrand Buma is woest. ,,Deze inmenging is bizar en onacceptabel.”

Omdat Acar ook voorzitter is van Diyanet Nederland heeft hij nu een ,,serieus probleem” met zijn bestuur volgens een woordvoerder van de moskeekoepel. De Turkse ambassade is ook in verlegenheid gebracht door het nieuws. Een Turkse diplomatieke bron meldt aan De Telegraaf dat Acar ,,zijn activiteiten buiten het zicht van de ambassadeur heeft uitgevoerd.”