nederland

Vrijwillige AutoMaatjes via de ANWB

Door ANP - 15 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Even naar de kapper of even een boodschapje doen. Op bezoek bij een vriendin, naar het theater of naar een sporttraining. Voor veel mensen, voornamelijk ouderen of mensen met een beperking, is dat niet vanzelfsprekend. Vrijwilligers kunnen dan een uitkomst bieden.

Om mensen zo lang mogelijk mobiel te houden en mee te laten doen in de maatschappij, is de ANWB begonnen met het zogenoemde AutoMaatje. Mensen die vervoer nodig hebben en mensen die vervoer hebben worden daarbij aan elkaar gekoppeld, aldus projectleider Gerard van den Bos. Volgens hem zitten er ,,veel te veel mensen thuis’’.

In Barneveld en Woerden brachten vorig jaar tachtig vrijwilligers met een auto al vierhonderd dorps-en stadsgenoten ruim 4000 keer onder de mensen. Inmiddels zijn ook AutoMaatjes actief in de gemeenten Abcoude, Mijdrecht en Wilnis. Voor komend jaar hoopt de ANWB met zeker 35 gemeenten te gaan samenwerken.

De ANWB werkt hierbij samen met gemeenten en professionele (vrijwilligers- of zorg)organisaties. Om de ‘sociale veiligheid’ te garanderen worden de vrijwilligers gescreend door die professionele organisaties en moeten zij een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen.