nederland

Amsterdam bouwt brug over het IJ

Door ANP - 10 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – Amsterdam gaat een brug bouwen over het IJ. Het college van burgemeester en wethouders heeft daar dinsdag een besluit over genomen. De brug voor fietsers en voetgangers komt tussen het Java-eiland, ten oosten van het Centraal Station, en de noordelijke oever. Het snel groeiende Amsterdam-Noord krijgt daardoor een betere verbinding met de rest van de stad.

Wanneer Amsterdam deze ‘sprong over het IJ’ gaat maken, is nog niet precies bekend. Inwoners mogen zich eerst uitspreken over de plannen en ook de gemeenteraad moet nog een besluit nemen. Over details zoals de hoogte van de brug, van belang omdat het IJ zeer druk bevaren is, heeft het college nog geen besluit genomen.

Het stadsbestuur wil in de tussentijd het aantal veerponten dat dagelijks heen en weer pendelt over het IJ vergroten. Amsterdam-Noord krijgt er nog een nieuwe brug bij, over het Noordhollandsch Kanaal.